Pages

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, November 9, 2011

Juadah hari raya

Salam Aidiladha... Macam dah terlewat je nak cakap macam tu. Tapi takpela, lagi pun hari-hari makan daging daripada hari raya pertama lg. Mood raya masih terasa. :). Bila cakap pasal raya ni benda pertama nak kena fikir mestila pasal nak masak ape untuk juadah pagi raya. Menu wajib hari raya kat umah aku Sate Ba'ra+nasi impit, macam tak pernah dengar kan??? Sebenarnya tu resepi yang mak aku cipta sendiri. Beza sate ba'ra dgn sate biasa tu lidi je. Sate Ba'ra tak pakai lidi. Jimat masa dan boleh elakkan kanser. :D. Tapi cara penyediaan tu agak susah skit. Sbb banyak langkah nak kena ikut. Leceh. Tapi makan kejap je. Nak tak nak kena gigih buat la tiap-tiap tahun. Dah jadi kegemaran ahli keluarga dan sekarang dah jadi kegemaran tunang. Rasa sekali dah jadi kegemaran dia.

Sate Ba'Ra

Panjang melalut, sebenarnya nak kongsi resepi pembasuh mulut. Sangat simple dan senang nak buat. Trifle... Aku yang tak pandai masak pun boleh buat. Kadang-kadang tu rasa rugi&menyesal sebab tak belajar masak awal. Apa nak buat benda dah lepas. Sekarang ni mula la kalut nak belajar sebab dah dekat nak kawin. :D... Ok lah, bawah tu resipi dengan cara-cara nak buat trifle versi aku. Selamat mencuba. :D

Best susun buah-buah atas custard. Seni. :D
(Pandangan atas, sebelum letak puding)

Pandangan sisi
(Sebelum letak puding jugak)

Siap dah. Jemput jamu mata...


BAHAN-BAHAN

- Kek gulung (1 paket)

-
Custard (2 sudu besar)

- Buah peach/Fruit cocktail (1tin)

- Jelly/Puding serbuk (nona)

- Susu cair – 1 tin

- gula (2 sudu besar)

CARA-CARA

- Potong kek n susun jangan ada ruang dlm bekas. Basahkan kek dengan air syrup koktail.

- Masukkan custard

- CARA2 buat custard – 2 sudu besar custard (campur air,kacau)

- Masak custard dgn 1 tin susu cair, +gula dlm 2 sudu besar. Kacau sampai pekat.

- Letak custard yang dimasak td atas kek tu, sejukkan kejap.

- Sejat fruit koktail n susun atas kastard kasi penuh. :D

- Akhir sekali letak jelly/puding (jelly/puding tu masak ikut sukatan dlm kotak). Biasa guna perisamango.lasttttttttt masuk peti n makannnnnnnnnnnlah.

*Puding lagi best compare dengan Jelly.


No comments: