Pages

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, August 23, 2010

Hepi bestday Dear Sis

Esk, 24/8/10 bestday K'La yg ke... Hehehe. Never ask woman age. Let it b. Makanya, lepas buka puasa, mandi, solat aku siap2 nak g tempat K'La kerja. Selain daripada nak surprise future bday dia aku nak amik money order yang aku mintak dia tolong buat tadi. Money order untuk proses application aku. Memandangkan aku susah nak keluar, aku mintak tolong K'La. Thanks a lot K'La sbb selalu ada bila perlu. Appreciate it. Sambil2 tu jugak ambil duit untuk tukar duit raya.

Mula-mula aku plan nak jumpa K'La esk sbb bday dia esk. Tp bila survey2, aku jumpa dia hari ni gak. Sebab esk dia kerja belah pagi. Takkan aku nak g sengih2 jumpa dia bawak kek siang2, bulan puasa ni. Cari penyakit namanya tu. Kang tak pasal2 kena angkut naik trak hitam. Huh, x sanggup lah. Bila dah jumpa tu lama la plak melepak. Sembang2 dengan dia. Aku tunggu sampai dia habis kerja baru balik. Kami balik sama-sama tp sampai kat parking je la. Dia balik naik kereta dia, aku naik kereta aku. Kebetulan tu terus bagi angpau bank aku kat dia dengan Salmi.

Selamat Hari Lahir K'La!!! Doa yan untuk K'La agar diteguhkan iman, istiqamah dalam perjuangan, bersabar dalam kesukaran dan semoga K'La dalam ketenangan yang berpanjangan. Amin.

-Destiny made us friend, Family made us sister-

Friday, August 20, 2010

New Born Baby Girl...

Manis sungguh

Macam senyum. Dia nak menguap sebenarnye. LoL

Tido balik dah lepas kena cium ngan seme org

Tag nama kakak

Hehehe

Assalamualaikum, selamat pagi, selamat hari jumaat... he3. Semalam aku dapat sorang lagi anak sepupu... Pompuan, lahir lepas orang buka puasa. :). Tahniah untuk kakak & Abg Iwan.

Khamis, 19/8/2010- Pagi2 before g kerja aku dah siap2 bawak jeans ngan shirt. Senang, balik keje karang terus salin baju kat office lepas tu g HUSM. Sampai sana dalam pukul 5.30PM. Mujur terus ada parking. Biasanya kat HUSM ni susah sangat nak park kereta. Penuh memanjang. aku pun tak tahu kenapa la penuh sangat kat sini. Tak kira masa plak tu. Haih... Kakak dah masuk bilik bersalin masa aku sampai sana. Daripada pukul 2.00PM lagi dia dah masuk sana. Abg Iwan yang teman. Org lain tak dibenarkan masuk. Jadinya kitorang tunggu kat ruang menunggu je la... Berbuka pun kat sana, seronok jugak berbuka time darurat ni. Ha2. Macam picnic, juadah semua beli kat bazaar ramadhan, ada jugak yang mak abg iwan bawak daripada Melaka. Family Abg Iwan turun daripada Melaka nak tengok cucu sulung daripada anak sulung mereka. Kakak pun anak sulung gak. Meriah sangat.

Alhamdullilah lepas je kitorang siap makan Abg Iwan keluar cakap kakak dah bersalin. Wah, ada drama skit time ni. Semua macam terharu dan menangis dalam gembira. Aku macam biasa jadi permerhati bebas. :). Tp syukur sangat bila semua selamat. Dua2 xde masalah. Kakak ok, baby lg ok. Tapi kesian dekat sorang pesakit tu, baru bersalin jugak, tp masuk icu sbb byk tumpah darah. Semoga dia selamat.

Ok, ni rentetan perjalanan kakak sebelum melahirkan budak kecik yang tak kecik tu. Due bersalin sepatutnya 9/8/2010, tapi lewat 10 hari daripada tarikh jangkaan. Makanya ramai sarankan suruh masuk HUSM. Kebarangkalian mungkin berlaku... Sepatutnya kakak bersalin kat hospital yang sama ngan Jan, An-Nisa'. Mana2 pun ok sbb semua dah selamat. 17/8/2010 , Isnin kakak dah masuk wad, sbb dah ada tanda2 nak bersalin. Tapi... tunggu punya tunggu baby tak nak keluar lagi, sampai kakak duk dalam wad 3 hari 2 malam. Ha3. Kesian kakak bosan duk dalam tu.. Akhirnya, 19/8/2010, Khamis, 7.50PM lahirla puteri sulung Nor Hana Laudin & Roey Irwan. 3.5kg. Lepas 2jam lebih baru kitorang blh tgk baby tu. Sabar je tunggu nak tengok ahli baru ni. Chubby sangat. Geram betul. ;)

Thursday, August 19, 2010

Sweet heart

I believe that children are our future
Teach them well and let them lead the way
Show them all the beauty they possess inside
Give them a sense of pride to make it easier
Let the children's laughter remind us how we used to be


Name : Nur Zulfah Umairah Mohd Zamani
Nick name : K'Bellah
D.O.B : 25/4/2010
Birth place : Ipoh Specialist

Senyum manis

Tgk K'Bellah

hehehe

Ayu mode

Jom main

K'Bellah & Otroman

Nama : Muhammad Amir Afnan Mohd Zain
Nick Name : Ebab
D.O.B : 3/3/2008
Tempat lahir : An Nisa'

Fav ni. X share ngan org dah

Hr2 duk pegang raket dia

Uda jadi kuda

Hero

Let's shopping


Name : Muhamad Zakuan Ar Rayyan Mohd Zamani
Nick name: Otroman
D.O.B : 6/9/2009
Birth place : Ipoh Specialist


Masa makan. Yeay!

Nepek jah

Otroman mengganas

Muka tak bersalah

Otroman duk charge bateri

Wednesday, August 18, 2010

New born baby boy

Kunci bilik. Wad Cinta dah full book

Bosan nunggu. Amik la gambar2 yang berkaitan

Pintu ke bilik bersalin

Tempat budak2 duk main

Hehehe. Tp aku masuk jugak, lepas baby dah keluarla

Perkembangan baby daripada 1 bulan -12 bulan

Ebab ngan Effa dalam bilik

Ebab bosan dah

Tag nama kat tangan Jan. Kat tangan baby satu.

Apakah? Mcm2 alat ada kat trolly ni

Ni masa baby dah keluar

1st photo

Close up

Ensem dah. Dah mandi, pakai baju dah

Muhamad Rayyan

Morning, morning! Mengantuk tapi kerja tetap kerja. Rasa macam nak masuk surau lepas tu tido jer, kena plak cuaca mendung. He3. Semalam aku stay up sampai pukul 3.30 AM.

Al kisah... Balik kerja pukul 5.00PM, terus pergi An-Nisa', hospital bersalin. Cousin aku nak bersalin. Ambik mak aku balik rumah. Hr ni family abang aku berbuka kat umah. Seronok makan ramai-ramai. Kebetulan hari ni birthday anak sulung abang aku.. Hepi Bestday ALong!!! Lepas berbuka, aku ngan mak aku g hospital balik. Ebab pun sibuk nak ikut. Bawak dia buat hilang bosan. Kalau ada dia memang takkan ada istilah bosan. Mulut dia tu buat orang terhibur.

17/8/2010, Selasa - Jan masuk wad pukul 12.00 PM. Pukul 11.00 PM masuk bilik bersalin. Pukul 12.30 aku balik hantar Ebab, sian dia macam dah letih sangat. Lepas 2 jam baru selamat bersalin, pukul 1.00 AM. Baby boy 3.4KG. Nama hero baru kita ni Muhamad Rayyan. Besar macam Ebab dulu. Syukur semua berjalan lancar. Takde masalah. Pukul 2.30 AM baru aku ngan mak aku gerak balik. Tinggal K'Ana je lg yang belum bersalin. Semoga semuanya ok jugak.

-TAHNIAH JAN & JAA-

video
Aktiviti budak2 masa tunggu Jan bersalin

Monday, August 16, 2010

Dinar Emas


Dinar emas

Logo mana2 outlet yg terima dinar emas sebagai medium pertukaran

Kesohoran dinar sebagai satu matawang rasmi dalam sektor ekonomi sudah lama tersemat dalam lembaran sejarah Tamadun Islam. Dewasa ini komoditi ini seringkali dicanangkan sebagai instrumen alternatif dalam aktiviti ekonomi dunia semasa. Fakta ini adalah berasaskan kepada nilai intrinsik atau tersendiri yang diyakini boleh digunapakai secara lebih meluas serta konsisten. Namun demikian, masih ramai belum mengetahui dari mana dan bagaimana ia boleh berkembang sehingga menjadi satu matawang utama dalam kronologi ketamadunan Islam.

Tapi relevankah di masa kini ia dijadikan matawang sedangkan, di Malaysia sudah ada matawang yang diterima dan selaras penggunaannya. Bank Negara Malaysia juga menegaskan hanya Ringgit Malaysia (RM) sah diperakukan dalam pembayaran barangan dan perkhidmatan di negara kita.

Kerajaan Kelantan telah melancarkan dinar emas semalam, 15/8/2010. Ia sebagai alternatif kepada ringgit tetapi apakah ia langkah berasaskan saranan pakar kewangan Dinar Emas atau untuk menunjukkan kepada rakyat, khususnya orang Islam bahawa kerajaan Kelantan serius dalam menangani isu kewangan akibat kejatuhan dolar. Mengikut undang-undang, pengeluaran mata wang sama ada alternatif atau tidak, adalah di bawah bidang kuasa mutlak Kerajaan Persekutuan dan Bank Negara Malaysia kerana ia membabitkan urusan dasar serta pengurusan kewangan Malaysia.

Tapi dinar emas boleh dijadikan sebagai salah satu pelaburan yang baik. Hal ini kerana, dinar emas adalah satu cara termudah dan termurah membeli dan menyimpan emas. Sedikit info yang saya ingin kongsi di sini... Terdapat 2 jenis dinar emas yang dijual di Malaysia iaitu Dinar Emas Kelantan dan Dinar Emas keluaran Islamic Mint Sdn Bhd. Dinar Emas Kelantan dilancarkan pada 20 September 2006. Dinar Emas Kelantan boleh didapati di Ar Rahn sekitar Kelantan dan 3 cawangan di sekitar KL dan Selangor.

*** Berikut merupakan petikan wawancara mengenai reaksi beberapa orang akademik di Negeri Kelantan mengenai dinar emas. Sumber video adalah daripada Berita Nasional (RTM 1) pada 15/8/2010 yang dah saya trim atas permintaan seseorang. ^_^



* Kalau internet kat tempat tempat yang tak boleh access youtube boleh tengok videoclip kat bawah tu. Sama je, cuma sumber berlainan je. Video kat atas tu saya link je, senang. Yang kat bawah tu upload terus ke blog.

video

Sunday, August 8, 2010

Rutin

Weekday...9.00AM-5.30PM kerja, sampai rumah pukul 6.00PM. Jalan jam masa balik kerja, masa pergi kerja x jam plak. Lega... 9.00PM until ??? not sure sampai pukul berapa. Kadang-kadang sampai subuh, depend... Aku bertenet, cari maklumat yang berkaitan @ baca buku.

Weekend... Jumaat, pagi-pagi bangun kemas rumah, teman mak pergi pasar, breakfast, basuh kereta, tgk tv dan tertido... Petang, jalan2 umah mak sdare & melayan anak2 buah.
Sabtu, jumpa member, kuar jalan2 @ teman mak g mana2. Shopping ke, g rumah member dia ke apa2 je la asal tak duk saje. Kalau takde benda nk buat mula la mata ni berat nk zzz. Sampai tahap sakit kepala sbb terlebih tido pun ada gak. Hehehe. Makanya hari-hari aku mesti ada aktiviti. Xde pun kena adakan jugak. ;).

Macam tu lah rutin aku hari-hari. Nak masuk bulan puasa ni lain skit kot. Tapi tak tahu la macam mana lainye. Lagi 2 hari nak puasa. Semoga Allah memberi kekuatan dalam menghadapi bulan yang pernuh barkah. Insyallah.

Laptop pujaan hati...

Buku yang nk kena baca... huhuhu

Friday, August 6, 2010

Orang kata...


Assallamualaikum W.B.T, dan salam sejahtera... 2 hari lepas aku dapat panggilan telefon daripada kawan sekolah menengah. Dia cakap salah sorang daripada kawan sekolah kami meninggal malam semalam. Ajal tidak mengira usia. Sedikit sebanyak memberi kesedaran tentang hidup. Hidup kita hanya pinjaman, bila sampai masa kita akan pergi mengadap pencipta kita yang maha Esa. Macam-macam orang kata... Dan ada plak pendapat yang sebaliknya yang buatkan kita fikir dan sedar tentang hakikat hidup yang sebenar.


Orang kata... Enjoy sementara muda, hidup panjang lagi dah tua nanti taubatlah.
Atuk kata... Orang muda hidup memang baru bermula, tapi belum tentu masih panjang lagi, entah esk lusa Izrail datang menjemput.
Aku rasa... Betul jugak tu

Orang kata... Exam tu susah, kena banyak sacrifice, constant study past year paper, etc3.
Atuk kata... Exam tu senang aje, dah ada tarikh untuk diuji, dah ada silibus untuk diikut. Kalau ajal, entah bila siapapun tak tahu. Banyak pula tu peringkat ujiannya. Munkar Nankir, Neraca Mizan, tayangan slide tentang apa yang kita lakukan masa kat dunia.
Aku rasa... Betul jugak tu.

Orang kata... Have fun on your birthday. Panggil kawan-kawan dan sedara mara, berpartilah sepanjang malam. Make it memorable on!
Atuk kata... Setiap harijadi, kita semakin hampir, hampir setahun dengan kematian, setahun lagi diberi peluang untuk beramal, bertaubat...
Aku rasa... Betul jugak tu.

Orang kata... Kerja mesti bersungguh-sungguh, beli rumah besar, kereta mewah, makanan lazat... Baru puas hati!
Atuk kata... Ye ke dah puas??? Dah cukup ke ibadah nak tempah kubur luas-luas? Dah siap ke kenderaan meluncur ke Siratul Mustaqim? Dah cukup ke zikir untuk santapan rohani? Dah cukup amal nak "book" tempat Al-Firdaus
Aku rasa... Betul jugak tu.

Orang kata... Successful people have a good time management, ada bisness di KL, New York, Tokyo... Masih sempat berkempen untuk pilihanraya, masih sempat melepas lelah di disko dan karaoke, masih sempat pasang perempuan 2-3, baru orang respect.
Atuk kata... Setiap manusia dapat 24 jam dalam sehari, 7 hari seminggu, 12 bulan setahun, 356 hari setahun. Tapi ada masa ke nak sujud 5 kali sehari semalam, ada masa ke nak selak Al-Quran sekali seminggu? Ada masa ke nak jenguk ibu ayah di kampung sekali dalam seminggu atau sebulan atau setahun?
Aku rasa... Errr, betul jugak tu. ;)

Thursday, August 5, 2010

DO U KNOW???









DO U KNOW COKE+ AJINOMOTO CAN BE USED TO RAPE LADIES???

I received a news about the recent tactic used to spike girls' drink. It is a cheap and widely used method. This method was used in Canny Ong murder. Rapist uses this method. Coca-cola+ajinomo to /monosodium glutamate = a medicine which will cause drowsiness and excitement in the victim. This mixture is poisonous if used to o often on the victim.

DO NOT accept coca-cola or any other drinks from stranger / even if it is your friend that you are not very close with.

Wednesday, August 4, 2010

5 dont's when you are sleeping

1. DON'T SLEEP WITH WATCH
Watches can emit a certain level of radioactivity. Though small, but if you wear your watch to bed for a long time, it might have adverse effects on your health.


2.
DON'T SLEEP WITH PHONE

Putting the phone beside your bed or anywhere near you is not encouraged. Though some of us will use phones as alarm clocks, but please put the phone as far as possible. Scientists have proved that electrical items including mobile phone and television sets emit magnetic waves when used. These waves can cause disruptions to our nervous system. Therefore if you need to put your mobile phone near you, switch it off first.

3. DON'T SLEEP WITH MAKE UP

People who sleep with make up might have skin problems in the long run. Sleeping with make up will cause the skin to have difficulty in breathing and problem in perspiring. You will also need a much longer time to go into deep sleep.

4. DON'T SLEEP WITH BRA

Scientists in America have discovered those that wear bras for more than 12 hours have a higher risk of getting breast cancer. So go to bed without it.

And the most important :-P

5. DON'T SLEEP WITH OTHERS' WIFE /HUSBAND!

You may never wake up again...